Bloggen

Sverige – en välfärdsstat

För femtio år sedan hade dom svenska socialdemokrater ett välförtjänt rykte om sig att vara progressiva, deras välfärdsstat prisas av många som de bästa i världen. Dom ökande skatteintäkter, statliga pensioner och generösa offentliga sysselsättningsmöjligheter är alla beundransvärda.. Men också den fria utbildningssystem är en viktig faktor i detta rykte.

Sanningen är att den moderna välfärdsstaten i Sverige har funnits en tid. Dess utveckling är lika mycket ett resultat av politiken som den formas av befolkningen. Men det råder ingen tvekan om att det har blivit mycket mer avancerat under de senaste decennierna. Sedan 2020 har Sverige upplevt en dramatisk befolkningstillväxt och ett ökat välfärdsberoende, vilket förklarar mycket av denna nya design. Om man skulle jämföra Sveriges välfärdsstat med välfärdsstaterna i andra länder verkar det vara i nivå med dem. Den har också mycket låga skatter, så att staten finner det lätt att omfördela. Detta betyder inte att det inte finns något stigma kopplat till denna situation. I stället ger detta en bättre inblick i en modern välfärdsstats arbete.

Även om de ofta uppfattas som liberala har Socialdemokraterna i Sverige alltid engagerat sig för social jämlikhet. Denna filosofi var central för Johan Abergels tidiga arbete. I sin bok Socialism: The Last Ideal beskrev han sin tro på att samhället skulle kunna göras mer jämlikt och mer samarbetsvilligt om det hade en välfärdsstat. Hans idéer antogs entusiastiskt av många socialdemokrater.

Målet var jämlikhet

Det blev ett mål att skapa ett system som skulle säkra grundläggande jämlikhet i inkomsten och även minska bördan av offentlig sysselsättning. Det stora framsteget i Sveriges utbildningspolitik kom till när Socialdemokraterna insåg att skolor inte längre kunde betraktas som separata institutioner som separerade barn från sina föräldrar. Snarare placerades de i gemensamma skolor som var avsedda att föra alla barn samman. Genom att lära sig tillsammans och utbildas tillsammans lär sig barnen att respektera varandra. Dessutom genomförs nu andra faktorer som föräldrautbildning, arbetslivserfarenhet, äldreomsorg och fri eftergymnasial utbildning i hela Europa och till och med i USA.

Sverige har omsatt dessa idéer i praktiken och det verkar löna sig. Landets totala demografi har blivit mindre volatil under de senaste två decennierna. Detta beror delvis på dess generösa välfärdspolitik. En mer allmän trend är den minskande invandringsnivån som har förekommit i landet. Som vi ser upplever dessa sociala demokratier en betydande ökning av välfärdsberoendet. Detta har inte skett av en slump. Välfärdsprogram i Västeuropa har byggts för att tillgodose medlemmar i samhället som är i nöd, och det är bara en tidsfråga innan de dras isär. En stor del av frågan ligger i de olika filosofierna i dessa olika nationer.

I USA är välfärdsstaten utformad för att fokusera på de mest behövande; Detta inkluderar personer med funktionshinder och äldre personer. I Västeuropa anses välfärdsstaten i allmänhet ge tillräckligt för att se till att alla har ekonomiska medel att leva och som sådana, verkar de inte vara alltför intresserade av funktionshindrades eller äldre medborgares behov.

Med båda dessa modeller i kraft, är detta att inrätta en kamp mellan deras filosofier. Många socialdemokrater anser att välfärdssystemet bör vara mer skräddarsytt för individuella behov och detta kommer att leda till att det blir mest behövande. Å andra sidan anser de vänsterorienterade européerna att välfärdssystemet måste ge tillräckligt för alla, oavsett deras förmåga att bidra.

Sammanfattningsvis, när västerländska sociala demokratier går mot socialdemokratier och för att inkludera en mer marknadsorienterad modell, måste de ha något som skiljer dem från resten av världen. Och detta kommer att vara en tydlig skiljelinje mellan dem som är beroende av staten och de som inte gör det. Denna artikel ger en inblick i idéer socialdemokratin och det kan vara bra att läsa dem igen eftersom denna typ av filosofi blir allt mer framträdande i vår värld.

Klicka in på klassiskinterior.se för flera texter om inredning.