Bloggen

Ökar din träningsintensitet

Även om människor ofta förbise den viktigaste aspekten av motion, motion intensitet, det är den viktigaste faktorn för att maximera ditt träningsprogram. Träningsintensitet påverkar direkt din prestation under ett visst träningspass. Det är viktigt att förstå vilka övningar öka intensiteten och hur du kan öka intensiteten genom din träning rutin. Övningar som är intensiva kommer att använda en hel del energi. Detta innebär att du bör fokusera på att successivt öka den tid som du spenderar tränar för att nå maximal fysisk kondition. För att få en uppfattning om hur din träning ska utvecklas, tänk på hur det var innan du först började träna.

Om du skulle köra i 15 minuter och nå en nivå av intensitet som kallas “aerob” din träning skulle anses vara mycket intensiv. Nu om du skulle köra samma sträcka men spendera en minut till en och en halv minut vila och upprepa detta 5 gånger per vecka då du skulle använda måttlig intensitet. Om du skulle köra i en timme men vilade i en minut per vecka din träning skulle vara på en låg intensitet. Så hur vet du vilken intensitet som är bäst för dig? Du måste träna hårt men smart för att få rätt intensitet och förmåga att driva dig själv vidare. Genom att öka mängden motion som du utför, din kropp kommer att behöva bygga uthållighet och du kommer att nå rätt intensitet nivåer lättare.

Konditionsnivåer och prestationer

Var och en av oss måste träna annorlunda. Vissa människor kanske inte har några svårigheter att nå en viss intensitetsnivå medan andra kommer att finna det mycket svårt. Nyckeln är att hitta de övningar som är rätt för dig. Din konditionsnivå kommer att avgöra intensitetsnivån som du bör sträva efter. Ju långsammare en individ kan röra sig, desto mer intensiv träning. Men om du kan pressa dig själv lite hårdare kan du slutföra övningen utan att svettas. Dessutom måste även de starkaste idrottarna arbeta hårt för att hålla sig i god form.

Träningsintensiteten kan också ökas genom träning på en högintensiv nivå eller genom att gå på en högre intensitet varje session. Genom att träna i en hög intensitet nivå du bygga mer muskler och mer uthållighet. Om du går på en högre intensitet nivå varje session då du också kommer att bränna mer kalorier, som kommer att bygga upp din motivation och öka din intensitet nivåer. Helst bör din träning börja långsamt och sedan gradvis bygga upp till en högre intensitet nivå som du når slutet av övningen. Detta sätt du bygga upp din uthållighet till en mer allvarlig nivå och kan behålla den högre intensiteten nivå under hela tiden av träningen. Du bör ställa in ditt träningsprogram för att arbeta med din längd och vikt, snarare än mot dem, så att du alltid är på en bekväm nivå och inte skada dig själv. Dina övningar bör hjälpa dig att nå din fulla konditionsnivå i en takt som är bekväm för dig.

Med detta tillvägagångssätt hjälper dig att nå dina egna personliga förmåner samt de av dina vänner och familj. Inte bara du bygga en högre nivå av kondition, men du kommer att förbättra din hälsa och livslängd också. Det bästa sättet att ställa in dina intensitetsnivåer är att välja en övning som kräver mycket motion. På så sätt kan du börja långsamt och bygga upp intensiteten över tiden och gradvis gå vidare till en högre intensitet nivå som du tränar. Prova en extrem form av en övning tills du är övertygad om att du kan träna på en högre intensitetsnivå utan skador. När du är på den nivån kan du gradvis öka mängden motion du utför. Genom att börja långsamt och följa din kondition noga, kommer du att nå ditt mål och sedan behålla den.

Besök gymforum.se för mer information om träning.